lørdag 3. mars 2012

Du skal ikke stjele!

Jeg har lånt bildet av gardenofpraise

I dag har jeg gått tur og hørt på Drageløperen av Khaled Hosseini. Jeg fikk lyst til å lese boka etter å ha lest Bokhandleren i Kabul av Åsne Seierstad. Der  skriver hun om Talibans regel som forbyr drageflyning:

"Drageflyvning har unyttige konsekvenser, som veddemål, dødsfall blant barn og fravær fra undervisningen. Butikker som selger drager, vil bli fjernet." 

Siden jeg har sett Drageløperen på film for noen år siden, tenkte jeg at nå var det på tide å lese boka. Og siden jeg trenger å trene, så falt valget på lydboka ;)

Nå skal jeg ikke skrive så mye om boka i dag, har noen timer igjen å lytte! Men det var noe som ble sagt, som fikk meg til å tenke. Og da må jeg dele det mens jeg fremdeles husker det ;)

Jeg har tidligere jobbet som lærer og undervist i RLE (religion/livssyn/etikk). Noe av det viktigste for meg i dette faget, har vært å formidle at vi trenger å forstå hverandre på tvers av livssyn. For å klare å formidle det, så har jeg prøvd å ta tak i det som er felles for alle mennesker. I alle religioner, livssyn og kulturer (tror jeg!) at det finnes en gylden regel: Alt du vil at andre skal gjøre mot deg, skal du gjøre mot dem!

I dag, i Drageløperen, spør Amir faren sin om noe som fikk meg til å tenke. Hva er synd? Synd er farlig. Fy, fy! Synd er å ikke tro på Gud! Synd er å tro på Gud! Hor er synd. Å lyve er synd. Å elske er synd. Å ikke elske er synd. Alkohol er synd. Homofili er synd. Selvrealisering er synd. "Selvundertrykkelse" er synd.  Baba stiller spørsmålstegn med hva som er synd. Han er ikke så opptatt av alle forbudene som finnes i islam. Det er da han sier noe som jeg tror kan bli en allmenn regel for alle mennesker, på tvers av tro og kultur:

"- Uansett hva mullaen lærer dere, så finnes det bare en synd. Bare én. Og det er tyveri. Alle andre synder er variasjoner av tyveri, forstår du det?  
- Nei, Baba, sa jeg og ønsket desperat at jeg forsto. (...)
- Når du dreper en mann, stjeler du et liv, sa Baba. Du stjeler en kvinnes rett til en ektemann. Du tar faren fra hans barn. Når du forteller en løgn, stjeler du retten til sannhet for noen. Når du fusker, stjeler du retten til retterdighet. Skjønner du? Det gjorde jeg. (...)
- Hvis det finnes en gud, da håper jeg han har viktigere ting å bry seg med enn at jeg drikker whiskey og spiser svinekjøtt."

Dette traff meg! IKKE STJEL! Da tror jeg og de menneskene rundt oss får det godt. Er du enig?
Velsignet er den som foretrekker sin bror framfor seg selv.
(Bahá'i-troens gyldne regel)
1 kommentar:

Jeg setter stor pris på at DU legger igjen en hilsen i bloggen min! Tusen takk!!! Og med ønske om en glitrende glad dag til deg :))