onsdag 26. februar 2014

Bokomtale: Fugl

Jeg leser mange barnebøker, men det er ikke ofte jeg blogger om dem. I forbindelse med Bokbloggerprisen 2014, er det nå i februar samlesing på barneboken  Fugl av Lisa Aisato.

Lisa Aisato  er illustratør, forfatter og billedkunstner. Hun har gitt ut flere barnebøker. Jeg kjenner henne best fra bøkene om trollet Tambar sammen med Tor Åge Bringsværd. I 2013 gav hun ut den aldeles nydelige boken Fugl.

Fugl er en rikt og vakkert illustrert bok med mange bilder og lite tekst. Selv om det er få ord, rommer boka mange tanker. De utrolig vakre bildene sier mer enn tusen ord.

Se på de nydelige detaljene og intesiteten i samtalen:Fugl er en både vakker og sår historie. Den handler om ei jente som vil fly:Og boka utfordrer deg: Har du noen gang hatt lyst til å fly? Det har jeg hatt lyst til. Og det tror jeg mange har. Om ikke akkurat bokstavlig, så billedlig. Mange av bildene traff meg. Både fordi jeg kjente meg igjen. Men også fordi bildene talte sterkt om vanskelige emner som ensomhet, annerledeshet og behovet for aksept, forandring og frihet. Bildene tror jeg er så åpne og inkluderende at den treffer alle, og kanskje på helt ulike områder.


Jeg leste også boka sammen med 6-åringen min. Han har en ganske snever litterær interesse, for tiden er det helst Donald. Ellers bør bøkene inneholde tog, tall eller konkrete fakta. Men han er svært glad i fugler. så jeg håpte han ville like boka. Det gjorde han. Han likte godt å studere bildene, historien var det så som så med: "Men mennesker kan jo ikkje fly. Då må de jo fly med Norwegian. Eg vil fly med SAS til Bodø."

Jeg har lånt boka på biblioteket. Men Fugl er så nydelig, at den skal kjøpes inn. Det er en MÅ-ha-bok

Til glede for store og små! 
Et mesterverk!

7 kommentarer:

 1. En flott omtale om denne boken, som får mange omtaler om dagen. Jeg gjør som deg, bestiller boken på biblioteket, så selv om jeg ikke er med på samlesing, så får jeg lest boken med tid og stunder. Ha en fin torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det viktigste er ikke å samlese den, men å lese den. Jeg er ganske sikker på at den kommer til å falle i smak!

   Slett
 2. Nydelig og vakker bok! Jeg er helt enig, og det er så sant som du sier, dette er en bok man må ha i samlingen :) Da jeg leste Fugl i fjor lånte jeg den på biblioteket, nå skal den kjøpes inn. Kanskje jeg rekker det i dag, før vi bikker over til mars.

  Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver om leseinteressen til junior. Vår eldste på 8-år hadde en periode hvor det kun skulle leses faktabøker om dinosaurer eller tog. Men siden han har en mamma som er like glad i å surfe bokhyllene i barneavdelingen så har det hele tiden blitt med andre bøker hjem, og med tiden har han blitt nysgjerrig på de jeg har tatt med hjem i tillegg til bøkene han velger seg ut selv. Så nå har interessen for andre historier kommet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, det er jo herlig når de vet hva de vil lese selv, da :) For det viktigste er jo at de leser, så er jeg sikker på at bredden kommer etterhvert. Guttungen min er i alle fall en ordentlig lesehest, skjønt det har en tendens til å gå utover nattesøvnen. Jeg sitter i stua og tror han sover søtt, helt til jeg plutselig hører en ordentlig lattersalve fordi han har lest noe morsomt :-)

   Slett
  2. Helt klart, og jeg har ikke presset noe på mine barn. De låner det de selv vil på biblioteket, så sant det ikke er mer enn hva vi klarer å bære med oss hjem ;)

   Det med søvnen snakket jeg nylig om med min samboer, og jeg har egentlig sagt at så lenge det er lesing som holder barna oppe om natten så ser vi gjennom fingrene på. Barn blir jo generelt sett dårligere på lesing, og ungdommen leser veldig lite, så jeg vil gjerne gjøre mitt, på alle områder, for at barna skal ha med seg lesegleden fra barndommen, gjennom ungdomsårene og til voksen alder. Det får være smuglesing med uuttalt tillatelse ;)

   Slett
 3. Du peker på det viktigste her i din omtale av Fugl - det er jo bildene som taler til oss.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja sant, den som klarer å se seg mett på de bildene er flink!

   Slett

Jeg setter stor pris på at DU legger igjen en hilsen i bloggen min! Tusen takk!!! Og med ønske om en glitrende glad dag til deg :))