lørdag 23. juni 2012

Bokanmeldelse: Dinosaurens fjær


Sissel-Jo Gazan var helt til nå en ukjent forfatter for meg. Hun er dansk, utdannet biolog. Gazan er for tiden bosatt i Berlin hvor hun arbeider ved universitetet og skriver bøker og bokanmeldelser for Femina. Dinosaurens fjær er hennes femte bok. Nå er jeg utrolig glad for å ha stiftet bekjentskap med denne forfatteren. Flere av Sissel-Jo Gazans bøker kommer til å finne veien til våre bokhyller! Les mer på hjemmesiden hennes. At Dinosaurens fjær ble kåret til beste danske kriminalroman i årene 2000-2010 forundrer meg ikke! Vel fortjent!!!

Dinosaurens fjær handler om Anna Bella som er nesten ferdig utdannet biolog. Hun skriver på biologiavhandlingen sin. Like før hun skal forsvare oppgaven sin, blir veilederen hennes, Lars Helland, funnet død på kontoret sitt. Var han drept? Det kommer frem at Anna Bella hadde et meget anstrengt forhold til veilederen sin. Hun blir en av de mistenkte. Søren er en begavet og fremgangsrik politietterforsker. Enda har han ingen uløste saker bak seg. Skal dette bli hans første? Polititet står på bar bakke, og Søren gjør noe han aldri før har gjort: Han spør om hjelp utenfor politiets rekker.

Dinosaurens fjær er så mye mer enn en kriminalroman. Det er en oppvekstroman, kollektivroman, kjærlighetsroman og fagbok (for de som vil lære mer om fuglenes opprinnelse!) I boka følger vi både Sørens og Anna Bellas oppvekst. Vi får følge Søren og Vibes forhold. Anna Bellas forhold til moren, datteren, faren og eksen Thomas. Vi får følge vennskapet mellom Anna Bella, Karen og Troels. Kontorfellesskapet mellom Anna  Bella og Johannes som utviklelr seg til et varmt, men kanskje ensidig vennskap. Som en del av den faglige kontroversen i boka, får vi følge Clive Freeman, hans relasjon til Jack, kona Kay og til den drepte Lars Helland.

Alle disse personene vi møter i Dinosaurens fjær bærer på hemmeligheter. Anna Bellas foreldre holder noe skjult. Søren bærer på noe han ikke klarer å fortelle selv til sine nærmeste. Og hva er det han har fortrengt? Og hva er det besteforeldrene hans har holdt skjult for ham? Hva var det som skjedde mellom Clive og Jack? Lars Helland har noe han for alt i verden ikke skal komme frem i lyset. Boka tar opp mange viktige temaer som relasjoner, åpenhet, ærlighet, vennskap, kommunikasjon, frykt, om å reise seg og ikke minst den evige kjærligheten!

Dinosaurens fjær var ei bok jeg leste og glemte alt annet! Det var ei sånn bok som ikke gjorde noen god mor av meg ;-) Jeg satt en hel formiddag og leste, mens barna lekte med tog. Jeg håper ikke noen katastrofe foregikk mens jeg leste ;-) Dinosaurens fjær er veldig godt skrevet, den er utrolig mangfoldig! Jeg skulle ønske jeg hadde lest den på originalspråket, dansk. Jeg likte så utrolig godt at kriminalhistorien bare var en liten del av det hele. At de personlige historiene var viktigere enn selve etterforskningen. Og boka var så utrolig lærerik!

Sissel-Jo Gazan har fått en ny fan! Jeg anbefaler Dinosaurens fjær på det aller sterkeste!!!


11 kommentarer:

 1. Så spennende, har flere ganger tittet på denne boken i bokhandelen, men så lagt den fra meg. Nå tror jeg det er på tide at jeg leser den :) Klem fra Anette :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbakemelding, Anette :) Neste gang du går forbi boken, så syns jeg du skal ta den med deg ;)
   Og så kan jeg tipse deg om at jeg kjøpte den forleden dag til den nette sum av 49 norske kroner på Notabene :-D

   Ønsker deg en glad dag!!
   Klem fra Pia

   Slett
 2. Denne boken har jeg ingen peil på overhode, så derfor skal jeg heller ikke "synse" ;) var i grunn bare innom for å ønske deg gode sommerdager - og først og fremst en god helg :) håper livet er bra der i vest! klem herfra

  SvarSlett
 3. Fantastisk bokomtale Pia, og jeg fikk meg en ny bok på ønskelista. Dette MÅ jo leses! Tusen takk for et strålende bidrag til Mitt Tematips.

  SvarSlett
 4. Så gøy med helt nye titler. Denne høres veldig spennende ut, takk for fint tips!

  SvarSlett
 5. Nå fikk jeg en sånn aha opplevelse igjen, denne boken fant jeg igjen i bokhyllen min når jeg ryddet litt der i går og denne kjempefine omtalen husker jeg at jeg leste i sommer men hvorfor har jeg ikke kommentert? Veldig flott omtale, Pia og boken skal leses i løpet av året. Ønsker deg en toppers dag:-)

  SvarSlett
 6. Helt nytt for meg. Legger den herved på leselista mi - og skal leses en eller annen gang i framtida! Ha en fin dag!

  SvarSlett
 7. Denne likte jeg og! Det var en meget spennende krim, men også et innblikk i et forskermiljø jeg absolutt ikke hadde hørt om fra før! :-) Et fint valg!

  SvarSlett
 8. Definitivt rykket helt opp mot toppen av leselista. Tror jeg mailer dealeren min i Gyldendal med en gang :) Tusen takk for et svært interessant bidrag til Mitt Tematips Pia.

  PS! Pakke i posten i dag???

  SvarSlett
 9. Har ikke hørt om denne gitt. men ble veldig nyskjerrig. Jeg skal til Køben i helga så da skal jeg kikke etter den på dansk..:)

  SvarSlett
 10. Helt ukjent for meg. Og det jeg likte var at du skriver at den er mer enn en krimroman. Fint omtale. Er notert på lista jeg har.

  SvarSlett

Jeg setter stor pris på at DU legger igjen en hilsen i bloggen min! Tusen takk!!! Og med ønske om en glitrende glad dag til deg :))