tirsdag 2. april 2013

Boken på vent: Jeg kommer med en gang

Hver tirsdag har Beathe en spalte hun kaller for Boken på vent på vent. Min bok denne uken er en bok jeg har hatt på vent helt siden jeg leste om den første gangen i går. Og når jeg først skal lese den, må jeg også lese første bok av forfatteren også. Så for min del, blir det denne uken Bøkene på vent!

Ta vare på mamma av Shin Kyung-sook, Press forlag
Dette var en vakker og gripende bok, vedig trist og veldig god på en gang. Språket og skrivestilen var vanskelig, syntes jeg. Men i det året som har gått, har boka vokst i meg. Det er ei bok jeg på langt nær er ferdig med. Jo mer jeg tenker på den, jo mer forstår jeg. Og nå skal jeg lese den igjen, men "åpnede øyne." Les omtalen min HER.
Boka kan nå kjøpes på Tanum til 99 kr!

Baksiden av boken:
Med over en million solgte eksemplarer på et drøyt år siden utgivelsen er Ta vare på mamma den mestselgende romanen i Korea noensinne. Nå er den også i ferd med å bli en internasjonal bestselger. Shin Kyung-Sook har skrevet en neddempet men dypt rørende historie om en families jakt på sin mor - og om lengslene, hemmelighetene og smertene som de oppdager at hun har gått og båret på. Det er under et familiebesøk i storbyen Seoul at mamma blir borte. Hun var rett bak ektemannen når han gikk på toget, og så var hun plutselig ikke der lenger. Mens barna krangler om hvordan de skal lete etter henne, og faren vender hjem til landsbyen for å vente, forteller hver av familiemedlemmene sin egen historie om livet med moren. Har de levd opp til forventningene hennes? Var hun egentlig lykkelig? Underveis får vi ikke bare vite hva som vite hva som skjedde den skjebnesvangre dagen, men vi blir får også ta del i et større mysterium: Spørsmålet om hva det vil si å være mor. Som roman er Ta vare på mamma dypt forankret i den koreanske kulturen og familietradisjonene, og tar leserne med inn i en fremmed og fascinerende virkelighet. Men boken er også en varsom utforsking av helt allmenne temaer, om båndene som binder oss sammen i familier, og om hvordan vi blir usynlige for dem som står oss nær.
Jeg kommer med en gang av Shin Kyung-sook, Press forlag

Baksiden av boken:
Det var kaldt og fullt av snø ute den morgenen telefonen ringte. Men så fort hun hørte stemmen i den andre enden, var ChongYou tilbake i ungdommen igjen. Myong-so hadde vært kjæresten hennes da, på åttitallet, mens Sør-Korea fortsatt var et militærdiktatur. Men for å overvinne verden hadde de holdt sammen, de fire: Tan, Mi-ru, Myong-so og henne. Sammen hadde de vandret i Seouls gater, sammen hadde de snakket, lest og skrevet, sammen hadde de delt drømmer, sår og skuffelser. Hvis en av dem hadde det vanskelig, hadde de alltid sagt: "Jeg kommer med en gang". Nå må ChongYou vende tilbake til historien de en gang delte. Hva hadde skjedd med vennene? Og hvorfor hadde hun og Myong-so blitt fremmede for hverandre?
17 kommentarer:

 1. Hmm... kanskje jeg skal gjøre som deg og lese "Ta vare på mamma" før jeg leser den andre! Det var en vakker bok som jeg gjerne leser igjen. Ha en super dag,Pia:)

  SvarSlett
  Svar
  1. jeg tror ikke det er viktig å lese den for bok nr to din del, men jeg er sikker på at jeg vil ha større glede av Ta vare på mamma om jeg leser den en gang til, og nå passet det jo bra :) Gleder meg til neste bok!

   Slett
 2. Tror dette er veldig bra bøker! Gleder meg til omtalene dine :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror til og med jeg skal skrive ny omtale på Ta vare på mamma, for da jeg hadde lest den, klarte jeg ikke å sette ord på de tankene jeg satt igjen med ...

   Slett
 3. Jeg har lest "Ta vare på mamma" og likte den veldig godt. Takk for tips, var ikke klar over denne andre :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var heller ikke klar over bok nr to før jeg så den omtalt hos Beathe i går. Har bestil leseeksemplar fra forlaget i dag :)

   Slett
 4. He he ... :) Synes tidshorisonten din er artig her. "en bok jeg har hatt på vent helt siden jeg leste om den første gangen i går". I vår bokbloggverden kan vel ikke ett døgn anses å være all verden for en bok på vent ;). Har ikke lest noen av disse to, og ser de er et stykke unna min komfortsone, men jeg har hørt mye bra om dem, så jeg tror du vil kose deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke tidsperspektivet som er viktig, Geir, men nødvendigheten av å lese boka fortest mulig! Har ingen problemer med å tro at det er utenfor din komfortsone, men mulig den er godt innenfor din kones komortsone - bursdagsgavetips?!

   Slett
 5. Har lest den første, som var veldig god. Bøker fra Sør Korea og andrew fjerne land er viktig å lese, mener jeg. Dette er kulturer jeg kjenner så alt for lite til, og gjennom litteratur blir vi trukket inn i miljøet på en fin måte. (Med sterk mistro til Nord Korea, ønsker jeg å lese mer derifra også. Har lest en faktabok, som var helt utrolig sterk - klarte ikke å slippe den på ukesvis etterpå.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker også å lese bøker fra andre kulturer. Det siste året har jeg lest endel bøker fra og om Afghanistan. Nå i nærmeste fremtid skal jeg lese koreansk litteratur, både fra sør og nord - jeg forventer både gode og vonde inntrykk ...
   SOm mor til to barn født i Korea, går det litt ekstra inn på meg, tror jeg ... Jeg ble i alle fall veldig glad i det koreanske folket sist jeg var der for to år siden!

   Slett
 6. Har hørt mye bra om den første, men ikke lest den selv. Ha en fin dag Pia.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, om den andre er like bra som den første, så har jeg mye å glede meg til :)
   Ha en glad dag!

   Slett
 7. Gremmes, tror jeg har lånt "ta vare på mamma" sikkert fem ganger fra biblioteket uten å enda å ha greid å få den lest...flau på mine egne vegner! Skjønner jeg må sette meg ned å bare kose meg med denne boken, skal da så klart lese den andre boken også etterhvert. Veldig fine omslag synes jeg på disse bøkene også:) Ha en fin dag videre!

  SvarSlett
 8. Ta vare på mamma står på vent i min bokhylle

  SvarSlett
 9. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 10. Leste "Ta vare på mamma" tidligere i år og gjorde ferdig "Jeg kommer med en gang" i morges. Utrolig spennende bøker, der jeg tror vi får et fint blikk på en annen kultur. Som du skriver over, kan skrivestilen være litt vanskelig, men samtidig er det litt godt å bli utfordret som leser. Veldig mange andre romaner er forutsigbare, det er ikke disse:) Gled deg! Jeg skal lese "Ta vare på mamma" igjen i sommer, det gleder jeg meg til.

  SvarSlett

Jeg setter stor pris på at DU legger igjen en hilsen i bloggen min! Tusen takk!!! Og med ønske om en glitrende glad dag til deg :))