tirsdag 5. februar 2013

Boken på vent: Den gale natten

Hver tirsdag oppfordrer Beathe oss til å skrive om en bok vi har på vent. Jeg har satt meg opp noen lesemål for 2013, og neste bok som venter på og leses av meg er Den gale natten av Tahar ben Jelloun. Boka vil være mitt marokkanske bidrag i Jorden rundt på 200 bøker og første bidrag i The off the shelf challenge 2013.

Dette skriver Bokkilden om boka:

Det hviler en forbannelse over «Den gale natten», den natten Zina blir unnfanget. Og denne forbannelsen åpner for en fascinerende historie. Her blandes vestlig og arabisk fortellerteknikk og erotiske skildringer med en nærmest drepende kvinnelig hevngjerrighet. Religiøs fromhet og religiøst hykleri lever side om side med gamle myter og moderne samfunnskritikk. Den marokkanske forfatteren Tahar Ben Jelloun er en gudbenådet forteller. 

Zina er både drømmen og marerittet i denne historien. Hun blir født nøyaktig samtidig med at hennes hellige bestefar dør. Jordmoren vet ikke hvor hun skal snu seg, og familien vet ikke om de skal glede seg over det nye barnet eller sørge over den avdøde. Fra første dag er Zina et annerledes barn, som raskt skjønner at hun må gjøre egne valg. 

Familien flytter fra Fez til Tanger, «denne byen selv innbyggerne ikke forstår, som avholdes av kunstnere, men bare er forfall». Her vokser hun opp og blir en svært vakker pike. Her har hun også sine første og selvvalgte erotiske erfaringer, men etter hvert blir det tydeligere og tydeligere at det ligger en latent ondskap i mange av hennes handlinger.

I et forsøk på å fri seg fra denne skjebnen, reiser hun en dag opp til landsbyen Muciqa, der mennene er kjent for å kunne fordrive angst gjennom musikk. Men, etter at mesteren har prøvd å forføre henne, får hun vite at hun har en lang vei å gå, og at mennene som faller for hennes skjønnhet vil bli knust én etter én. Og mesteren får rett. Etter en fest i "Den hengtes hus", der hun blir misbrukt og mishandlet på det grusomste av fire ukjente menn, er hennes vei staket ut. Zina, den forføreriske, blir besatt av hevn. Hun vil slå til der mennene er svakest. Hun vil ramme deres forfengelighet. 

Et mylder av historier 
"Den gale natten" er et skattkammer av historier. Skjebner flettes sammen og brettes ut. Først og fremst gjelder det mennene bak ugjerningene i "Den hengtes hus". De er stakkarslige, de vet at de ikke har noe godt i vente, men aner verken når straffen kommer eller hvor den kommer fra. De prøver å fortrenge det hele gjennom evinnelige kafésamtaler og nye erobringer. Det er de fire vakre kvinnene, som alle bærer på vanskelige historier, som sammen med Zina danner de fem fingrene på den hånden som skal hevne mennenes ugjerninger. Her finnes mennesker som fanger opp andres drømmer om natten, en vandrende nattevakt som holder marerittene borte, og en ateistisk professor som tar livet av seg i fortvilelse over samfunnets hykleri og korrupsjon. Ingen skjønner hvorfor han bestilte likvaskere mens han ennå var i live og enda mindre hvordan han klarte å bli kvalt av laknene de pakket ham inn i. 

En vandrende fortelling 
Historien om Zina går fra person til person. Når hun trekker seg tilbake for å planlegge hevnen, blir det Tarzan som på mystisk vis får i oppgave å føre historien videre. Han er tidligere sekretær for en velstående analfabet, men måtte forlate jobben da han mistet armen i et mislykket forsøk på å forføre naboens kone. Tarzan reiser rundt på gater og torg med historiene om Zina. Senere er det Lamarty, likvaskeren, og til slutt forfatteren Salim, mannen som aldri har kunnet glemme sitt første møte med Zina. Alle forteller de videre på historien, men de har også sine egne fortellinger, sine sidespor og kommentarer. De vet alle at lytteren har større interesse av eventyret enn av virkeligheten, og at historiene vil fortelles videre. De vil endre form underveis og noen ganger ende som rykter med krav på troverdighet eller nye myter. 

Tahar Ben Jelloun kan forvirre leseren, men det er en forvirring som likner mest på det å gå seg bort i et mystisk, overbygd marokkansk marked. Det skjer noe rundt hver eneste sving, man tumler gjennom trange gater og mørke skjul, det er spennende lukter og farger. Og plutselig ser man lyset igjen, griper tråden og går videre. 

Det farlige eventyret 
Mot slutten av boka dukker en ikke ukjent forfatter opp. Han virker sliten og forfulgt. En menneskesmugler har funnet ham på spanskekysten og skjønner ikke hvordan man kan finne på å flykte i gal retning. Når flyktningen er vel i havn og forsvunnet, ligger det igjen en bok i båten; "Harun og historienes hav" av Salman Rushdie. På den siste hvite siden har noen skrevet et lite avsnitt som avsluttes med:«Jeg har ikke ønsket å krenke noen. Hvis jeg har gjort det, ber jeg om tilgivelse. Historiefortellerne vet ikke alltid hva de gjør. S.R.» Disse linjene sier mye om hva Rushdie har vært igjennom, og gir leseren en erkjennelse av hvor innholdsrikt og farlig et eventyr kan bli. 

Tahar Ben Jelloun forteller en historie full av sensualitet og poesi, fra et land han er glad i. Han skildrer et samfunn fullt av kvinneundertrykking, religiøst hykleri, korrupsjon og fattigdom. Det er ikke minst evnen til å knytte sammen nåtid og fortid, myter og virkelighet, som fascinerer så sterkt i "Den gale natten". 


JEG GLEDER MEG TIL Å LESE DENNE BOKA!

6 kommentarer:

 1. Oi,denne høres veldig interessant ut og det skal bli kjekt å høre hva du synes om den når du har lest den:-) Ha en super dag,Pia:-)

  Klem Beathe

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg syntes også den hørtes interessant ut. Selv om den ahr stått i bokhylla mi i maaange år, så er det først nå jeg har oppdaget den. Gleder meg!
   Enjoy!

   Slett
 2. Det hørtes virkelig ut som en interessant bok! Jeg ser frem til å lese din reaksjon :-) Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg synes også den virker svært interessant! Og jeg må si jeg er spent på min reaksjon også ;)
   Ha en fin dag, du også!

   Slett
 3. Denne høres kjempespennende ut.:) Jeg har vært i Marokko en uke, og det er velidg spesielt der..:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, det er det som er aren med slike bøker, Anita: Jeg før enda et reisemål å drømme om (som lommeboka ikke drømmer om ...) Kan tenke meg det var spesielt i Marokko, kjekt å oppleve det som er veldig annerledes!

   Slett

Jeg setter stor pris på at DU legger igjen en hilsen i bloggen min! Tusen takk!!! Og med ønske om en glitrende glad dag til deg :))