søndag 10. juni 2012

en smakebit på søndag: Madame Bovary


Nå er det endelig tid for smakebit på søndag, og i dag har Mari sagt at hun vil lodde ut to, helt nyutgitte bøker blant de som deltar på denne dagens utgave av Smakebit på søndag :) Så heng deg på, og del din smakebit du også!!!

Disse bøkene kan du vinne:

Jeg må innrømme at dagens smakebit fra meg ikke er fra boka jeg leser nå. For tiden leser jeg (fremdeles!!) Der vi en gang gikk av Kjell Westö. Denne boka er det hele seks uker siden jeg begynte på, og jeg har allerede delt to smakebiter fra den ;) Derfor har jeg valgt å dele en smakebit fra en gammel, fransk klassiker; Madame Bovary av Gustave Flaubert. Flaubert levde samtidig som vår alles kjære Henrik Ibsen, og han var, som Ibsen, en modig talsmann for kvinnene. Boka regnes som en av 1800-tallets viktigste romaner.


                                                       

I Madame Bovary møter vi unge Emma som gifter seg med Charles Bovary. Emma har lest for mange romantiske romaner, og blir skuffet over livets realiteter som møter henne i ekteskapet. I boka får vi lese om hvordan hun takler livet som gift frue i et mannsdominert samfunn og tidsalder. Boka byr på mye, alt fra lidenskap, svik, sorg, kjærlighet og mye mer. Boka er veldig godt skrevet. Flaubert bruker et levende språk med mange skildringer. 

Jeg har kun fransk utgave av boka hjemme, så det var ikke så lett å finne en god smakebit, men heldigvis har vi google, og her er to sitater jeg har funnet fra boka:

Hun visste nå hvor små de lidenskaper var som som kunsten forstørret.

Men hvordan skal en uttrykke en flyktig uro, som skifter form som skyene, som snur og vender seg som vinden? Hun manglet ordene, leilighet og mot også.

Jeg anbefaler denne boka på det aller sterkeste! Tidligere har jeg skrevet noen innlegg om mine top 10-bøker og heltinner. Jeg skammer meg over at jeg ikke har husket å ta med denne boka på noen av listene mine! Ikke en gang på lista over bøker jeg har lest flere ganger eller bøker jeg vil lese om igjen har den kommet med på. Madame Bovary har jeg lest tre ganger, og jeg kommer definitivt til å lese den minst tre ganger til!!!

Blogg med flere innlegg om Gustave Flauberts Madame Bovary:
periwinkleprose

11 kommentarer:

 1. En fin smakebit. Det hørtes ut som en bok jeg kunne tenke meg å lese, takk for tips! Ha en riktig fin søndag

  SvarSlett
 2. Tusen takk for fin smakebit:-) Har denne boken på ønskelisten min, så denne skal kjøpes snart, den ble nevnt flere ganger i en bok jeg leste for litt siden og slik oppdaget jeg denne.
  Ha en fin Søndag Pia:-)

  Klem

  SvarSlett
 3. Takk for smakebiten:) Virker som en flott bok, så den er notert ned:) Ha en herlig søndag!:)

  SvarSlett
 4. Det är ju verkligen en klassiker som tål att rekommenderas.

  SvarSlett
 5. Tusen takk for smakebiten. Madame Bovary er min dårlige samvittighet - jeg kjøpte boka da jeg gikk på videregående, men den står pen og ulest i hylla fremdeles... Leser du den på fransk, forresten?

  God søndag, Pia!

  SvarSlett
 6. Läste den för många år sedan och jag gillade den också.

  SvarSlett
 7. Du har lest den tre ganger allerede sier du? En bok kan jo nesten ikke få bedre skussmål enn det, Pia :)

  SvarSlett
 8. Så spennende, tror jeg må skrive denne opp på listen min. Har et mål om å lese flere gamle klassikere fremover. :) Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 9. Denne har jeg ikke lest, men det skjønner jeg at jeg burde gjøre noe med...

  SvarSlett
 10. Denne boka er fin! Leste den for et års tid siden. Takk for smakebiten! :)

  SvarSlett
 11. Besynderlig at jeg ikke har hørt om denne herren før når han regnes som en modig talsmann for kvinnene, disse bøkene må jeg jammen sjekke ut :)

  SvarSlett

Jeg setter stor pris på at DU legger igjen en hilsen i bloggen min! Tusen takk!!! Og med ønske om en glitrende glad dag til deg :))