fredag 22. juni 2012

Bokanmeldelse: I skyggen av store trær

For en stund siden leste jeg I skyggen av store trær av Kristine Storli Henningsen. Boka vant jeg i give away hos Beathe. Besøk gjerne bloggen hennes, den er absolutt verdt et besøk! Jeg vil også anbefale deg å lese Beathes anmeldelse av boka. For om jeg skal være ærlig (og det skal jeg jo!) så yter hun nok mer rettferdighet for boka enn det jeg kommer til å gjøre ;-)


I skyggen av store trær (2012) er den første enkeltstående romanen til Kristine Storli Henningsen. Tidligere har hun gitt ut romanserien Sofia på Måkøya. Forfatteren er utdannet journalist, og ved siden av jobb og skriving, så studerer hun gestaltterapi. I tillegg til å være småbarnsmor! Jeg tar av meg hatten og bøyer meg i støvet!!! Imponerende!!!


I skyggen av store trær handler om Regine og Karl Henrik som etter to tilfeldige møter blir kjent, og på underlig vis innleder et forhold. Regine er en ensom blomsterdekoratør som lengter etter å stifte famile. Nå er hun gravid og barnefaren ønsker at hun skal ta abort. Men hva vil Regine? Regine har et komplisert forhold til moren sin, og hun har gjort opprør mot morens forventninger. Men hvordan gjør man opprør mot en mor som er det naturlige midtpunkt? Karl Henrik er i begynnelsen av tredveårene og bor fremdeles  hjemme hos sin mor. Nå ligger moren på sykehuset. Mens hun ligger for døden våger Karl Henrik å begynne på løsrivelsen. Hva har egentlig skjedd i oppveksten hans?

I skyggen av store trær handler om relasjoner og løsrivelse. Kristine Storli Henningsen skildrer mye å kjenne seg igjen i: Om å være ensom, behovet for anerkjennelse. Boka handler om å være menneske, om kommunikasjon, eller mangel på kommunikasjon, som sådan ...

Jeg skal ikke si at jeg ikke likte I skyggen av store trær, for det var ei god bok. Men den blir aldri en av mine favoritter, og jeg kommer ikke til å klare å gjenfortelle boka om noen uker. Kristine Storli Henningsen har et godt språk, mange fine skildringer og gode replikker. Handlingen er også god. Men hva var det jeg egentlig ikke likte? Jeg tror det ble litt mye av det gode. Litt for mye "mors gutt". Litt for mye av at situasjoner blir satt på spissen. For eksempel når Regine lengter etter mann og barn, så er venninnen med to barn bare sliten med ringer under øynene, og lengter egentlig mest etter å være alene igjen. Eller at Regines familie, spesielt moren, blir så voldsomt karikert. Og Karl Henriks mor er et stykke for seg selv.  Men mest av alt tror jeg begravelsen ødela boka for meg. Det ble bare for mye, rett og slett. Om jeg skulle trillet terningen, så tror jeg den hadde landet på 3. 


Andre bloggere om boka:

8 kommentarer:

 1. Hei! Ja vi er nok enige; rett og slett for mye av det gode!! Easy come, easy go...
  I tillegg tenkte jeg at Karl Henrik er så snål at det umulig kan være sjarmerende- litt en blanding av Elling og Mr.Bean; altså litt for mye av det gode!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hahahaaa, ja der har du det, Berit: En god mix av Elling og mr. Bean - det bare *må* bli litt slitsomt ;)

   Slett
 2. Denne har jeg lest om, men ikke lest selv. Kanskje det var det at andre ikke likte den som gjorde at jeg styrte unna?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke lest så mange anmeldelser av denne boka, men jeg vet at Beathe gjorde det, og hun hadde en helt annen oppfatning enn meg ;) Det var faktisk hun som fikk meg til å lese denne boka, sammen med at den har et nyyyyyydelig omslag! Jeg faktisk vant denne boka i give away hos Beathe ;) Men jeg tipper du har mer enn nok gode bøker å velge i, og jeg tror ikke du går glipp av noe om du ikke leser denne ... Men for all del - helt grei!

   Slett
 3. Nei, denne fenger ikke meg heller, ut fra det lille jeg leser her...

  SvarSlett
 4. Likte boken jeg...og ser frem til forfatterens neste bok som snart kommer ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bra Beathe :) Godt at smaken er forskjellig og at alle bøker blir lest :)
   Men jeg likte godt skrivestilen hennes, og kan godt hende at jeg liker den neste boken ;)

   Slett
 5. Strålende bidrag til tematipset Pia! Tusen takk! At det er delte meninger om boka har jeg fått med meg. Men for deg så var jo dette et prakteksempel på at "Skinnet bedrar". Innlegget er twitret og delt på facebook!

  SvarSlett

Jeg setter stor pris på at DU legger igjen en hilsen i bloggen min! Tusen takk!!! Og med ønske om en glitrende glad dag til deg :))