søndag 9. februar 2014

En smakebit på søndag: Sølvmasken


Det er søndag, og på sin plass med en ny smakebit. Det er Mari, i Flukten fra virkeligheten, som hver søndag ber oss dele en smakebit fra boka vi leser. Om du titter innom bloggen hennes, lover jeg deg smakebiter for enhver smak.
 
For tiden leser jeg Sølvmasken av Peter Englund. Boka skal jeg delta med i Moshonistas biografisirkel. Sølvmasken er biografien om dronning Kristina av Sverige. Boka er ikke bare fortellingen om et fyrverkeri av en dame med ambisjoner om å bli konge(!), men den gir også et bilde av Europa på 1600-tallet. Jeg lar meg fascinere av både damen og tiden. Om jeg skulle reist i tid, hadde jeg glatt reist tilbake til 1600-tallet, og gått i barokk-kjoler. Jepp!
 
"For selvstendighet hadde vært hennes fremste mål. Og slik hadde det vært i alle fall siden midten av 1640-årene, da hun som ung kvinne brått ble bevisst på de kravene som ventet henne, og på sin sterke motvilje på å innfri dem. Ekteskapet skremte henne; muligens på grunn av frykten for fødselen, og for den seksualakten fødselen forutsatte, og som for henne fremsto som underkastelse; trolig fordi det med en trist automatikk ville føre til at hun - til og med hun, akkurat som en hvilken som helst borgerfrue - ville miste all sin uavhengighet og mye av sin makt, og i stedet underordne seg sin make og monark." (side 95)

Som sekstenåring sier Krisina:
"Den som kan tilhøre seg selv, bør ikke tilhøre noen annen."
 
 

8 kommentarer:

 1. Det kan ju vara svårt att gifta sig i det läget.

  SvarSlett
 2. Tack för en intressant smakbit!

  SvarSlett
 3. Gillade citatet :) Låter som en intressant bok och person.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan skrive under på at hun er interessant, ja :)

   Slett
 4. Drottning Kristina var en intressant person. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan virkelig sies å være en fargerik person i historien :)

   Slett

Jeg setter stor pris på at DU legger igjen en hilsen i bloggen min! Tusen takk!!! Og med ønske om en glitrende glad dag til deg :))