lørdag 23. juni 2012

Bokanmeldelse: Dinosaurens fjær


Sissel-Jo Gazan var helt til nå en ukjent forfatter for meg. Hun er dansk, utdannet biolog. Gazan er for tiden bosatt i Berlin hvor hun arbeider ved universitetet og skriver bøker og bokanmeldelser for Femina. Dinosaurens fjær er hennes femte bok. Nå er jeg utrolig glad for å ha stiftet bekjentskap med denne forfatteren. Flere av Sissel-Jo Gazans bøker kommer til å finne veien til våre bokhyller! Les mer på hjemmesiden hennes. At Dinosaurens fjær ble kåret til beste danske kriminalroman i årene 2000-2010 forundrer meg ikke! Vel fortjent!!!

Dinosaurens fjær handler om Anna Bella som er nesten ferdig utdannet biolog. Hun skriver på biologiavhandlingen sin. Like før hun skal forsvare oppgaven sin, blir veilederen hennes, Lars Helland, funnet død på kontoret sitt. Var han drept? Det kommer frem at Anna Bella hadde et meget anstrengt forhold til veilederen sin. Hun blir en av de mistenkte. Søren er en begavet og fremgangsrik politietterforsker. Enda har han ingen uløste saker bak seg. Skal dette bli hans første? Polititet står på bar bakke, og Søren gjør noe han aldri før har gjort: Han spør om hjelp utenfor politiets rekker.

Dinosaurens fjær er så mye mer enn en kriminalroman. Det er en oppvekstroman, kollektivroman, kjærlighetsroman og fagbok (for de som vil lære mer om fuglenes opprinnelse!) I boka følger vi både Sørens og Anna Bellas oppvekst. Vi får følge Søren og Vibes forhold. Anna Bellas forhold til moren, datteren, faren og eksen Thomas. Vi får følge vennskapet mellom Anna Bella, Karen og Troels. Kontorfellesskapet mellom Anna  Bella og Johannes som utviklelr seg til et varmt, men kanskje ensidig vennskap. Som en del av den faglige kontroversen i boka, får vi følge Clive Freeman, hans relasjon til Jack, kona Kay og til den drepte Lars Helland.

Alle disse personene vi møter i Dinosaurens fjær bærer på hemmeligheter. Anna Bellas foreldre holder noe skjult. Søren bærer på noe han ikke klarer å fortelle selv til sine nærmeste. Og hva er det han har fortrengt? Og hva er det besteforeldrene hans har holdt skjult for ham? Hva var det som skjedde mellom Clive og Jack? Lars Helland har noe han for alt i verden ikke skal komme frem i lyset. Boka tar opp mange viktige temaer som relasjoner, åpenhet, ærlighet, vennskap, kommunikasjon, frykt, om å reise seg og ikke minst den evige kjærligheten!

Dinosaurens fjær var ei bok jeg leste og glemte alt annet! Det var ei sånn bok som ikke gjorde noen god mor av meg ;-) Jeg satt en hel formiddag og leste, mens barna lekte med tog. Jeg håper ikke noen katastrofe foregikk mens jeg leste ;-) Dinosaurens fjær er veldig godt skrevet, den er utrolig mangfoldig! Jeg skulle ønske jeg hadde lest den på originalspråket, dansk. Jeg likte så utrolig godt at kriminalhistorien bare var en liten del av det hele. At de personlige historiene var viktigere enn selve etterforskningen. Og boka var så utrolig lærerik!

Sissel-Jo Gazan har fått en ny fan! Jeg anbefaler Dinosaurens fjær på det aller sterkeste!!!


fredag 22. juni 2012

Bokanmeldelse: I skyggen av store trær

For en stund siden leste jeg I skyggen av store trær av Kristine Storli Henningsen. Boka vant jeg i give away hos Beathe. Besøk gjerne bloggen hennes, den er absolutt verdt et besøk! Jeg vil også anbefale deg å lese Beathes anmeldelse av boka. For om jeg skal være ærlig (og det skal jeg jo!) så yter hun nok mer rettferdighet for boka enn det jeg kommer til å gjøre ;-)


I skyggen av store trær (2012) er den første enkeltstående romanen til Kristine Storli Henningsen. Tidligere har hun gitt ut romanserien Sofia på Måkøya. Forfatteren er utdannet journalist, og ved siden av jobb og skriving, så studerer hun gestaltterapi. I tillegg til å være småbarnsmor! Jeg tar av meg hatten og bøyer meg i støvet!!! Imponerende!!!


I skyggen av store trær handler om Regine og Karl Henrik som etter to tilfeldige møter blir kjent, og på underlig vis innleder et forhold. Regine er en ensom blomsterdekoratør som lengter etter å stifte famile. Nå er hun gravid og barnefaren ønsker at hun skal ta abort. Men hva vil Regine? Regine har et komplisert forhold til moren sin, og hun har gjort opprør mot morens forventninger. Men hvordan gjør man opprør mot en mor som er det naturlige midtpunkt? Karl Henrik er i begynnelsen av tredveårene og bor fremdeles  hjemme hos sin mor. Nå ligger moren på sykehuset. Mens hun ligger for døden våger Karl Henrik å begynne på løsrivelsen. Hva har egentlig skjedd i oppveksten hans?

I skyggen av store trær handler om relasjoner og løsrivelse. Kristine Storli Henningsen skildrer mye å kjenne seg igjen i: Om å være ensom, behovet for anerkjennelse. Boka handler om å være menneske, om kommunikasjon, eller mangel på kommunikasjon, som sådan ...

Jeg skal ikke si at jeg ikke likte I skyggen av store trær, for det var ei god bok. Men den blir aldri en av mine favoritter, og jeg kommer ikke til å klare å gjenfortelle boka om noen uker. Kristine Storli Henningsen har et godt språk, mange fine skildringer og gode replikker. Handlingen er også god. Men hva var det jeg egentlig ikke likte? Jeg tror det ble litt mye av det gode. Litt for mye "mors gutt". Litt for mye av at situasjoner blir satt på spissen. For eksempel når Regine lengter etter mann og barn, så er venninnen med to barn bare sliten med ringer under øynene, og lengter egentlig mest etter å være alene igjen. Eller at Regines familie, spesielt moren, blir så voldsomt karikert. Og Karl Henriks mor er et stykke for seg selv.  Men mest av alt tror jeg begravelsen ødela boka for meg. Det ble bare for mye, rett og slett. Om jeg skulle trillet terningen, så tror jeg den hadde landet på 3. 


Andre bloggere om boka:

søndag 17. juni 2012

Scavenger Hunt Sunday

Again it's Sunday! Where did the week disappear? But I enjoy Ashley's Scavenger Hunt Sunday, so I don't complain ;) Please visit her site to view more  great pictures!

Today's prompts:
Meet Me at the Corner - Mother Nature Meets Technology - One Step at a Time - 
What's Wrong with this Picture - Standing Tall


Meet Me at the Corner (and please give me a kiss under the tree!)


Mother Nature (rock!) Meets (head full of) Technology 


One Step at a Time 


What's Wrong with this Picture 
 Answer: Baking christmas cookies in the summer


Standing Tall

Next week's prompts:
  1. Warped
  2. Concentric Circles
  3. Gear
  4. Glazed
  5. Marble

fredag 15. juni 2012

Fremtidige favoritter: Dansk krim

Det er fredag, og Bokelskerinnen utfordrer oss til å skrive om en bok vi gleder oss til å lese! Nå har jeg nettopp lest finsk sosialrealisme. Etter tyngden av Der vi en gang gikk av Kjell Westö hadde jeg behov for å lese noe mer lettlest, og da passet det ypperlig å lese I skyggen av store trær av Kristine Storli Henningsen som jeg vant i give away hos Beathe. Etter disse to bøkene har jeg behov for å lese noe med litt mer action, så nå har jeg bestemt at jeg skal fortsette min litterære verdensturné til Danmark og lese krim!

Etter anbefaling fra min gode venn Monica, så har valget falt på Dinosaurens fjær av Sissel-Jo Gazan. Boka vant prisen som beste danske kriminalroman i årene 2000-2010. Så det må vel bare bety at jeg har noe å glede meg til?!! Boka skal i alle fall bestilles i kveld :)

Fra baksiden av boken:
Anna er sint. På moren, livet, biologiavhandlingen og ikke minst veilederen ved Biologisk Institutt, som har vært vanskelig gjennom et helt år. Da veilederen blir funnet myrdet, ligner det hevn, men har Anna drept ham? Politimannen Søren vil la tvilen komme Anna til gode hvis hun hjelper ham med å forstå sakens makabre omstendigheter, og ikke minst med å gjennomskue den naturvitenskapelige verden. Et miljø styrt av makt og prestisje. Plutselig er Anna midt i et mareritt, som har tråder dypt inn i hennes avhandling om dinosaurenes historie og enda dypere inn i hennes eget liv - og i Sørens. Dinosaurens fjær er en vitenskapelig krim, en kjærlighetshistorie og et psykologisk drama.
 HAR DU LEST BOKEN? HVA SYNES DU?

Gå inn på Bokelskerinnen og les om andres favoritter :-)


mandag 11. juni 2012

Endelig(!) ny bokanmeldelse: Der vi en gang gikk



Endelig har jeg lest ferdig mitt finske bidrag i min litterære verdensomseiling! Hele seks uker (minus en dag!) har jeg brukt på boka. Ikke fordi den var kjedelig, for det var den definitivt ikke! Nok fordi jeg har hatt noen innslag av sykdom, men mest fordi det er ei ganske tung bok. Aller mest tror jeg at jeg har brukt så lang tid fordi det viser seg at mine kunnskaper om finsk historie er ganske så mangelfulle ;) 

Boka jeg skriver om er Der vi en gang gikk av Kjell Westö. Kjell Westö er en finsk-svensk forfatter, født i Helsinki i 1961. Han skriver på svensk. For hans roman Der vi en gang gikk (2006) fikk han Finlandiaprisen. Romanen har vært nominert til flere priser. 

Der vi en gang gikk er en historisk kollektivroman, og spenner seg over tidsrommet 1905-1938. Vi blir kjent med et bredt spekter av mennesker, alt fra den laveste arbeiderklassen, til de borgerlige og helt til de aller rikeste. Noen får vi følge helt fra fødselen, andre fra voksen alder. Gjennom et Finland og Helsingfors i endring får vi oppleve mennesker i dyp sorg og angst, mennesker som faller og blir liggende mens andre vet hvordan reise seg opp igjen. 

«... Evnen til å overvinne vanskeligheter og gå videre uten å la de store, bunnløse sorgen, den som lurer inne i hvert menneske, kople nakkegrepet. Dette var ingen dypsindig livsfilosofi, og enhver tosk forstod jo at den bød på moralske fallgruver. Men for den som ikke var grunnelggende robust, ga den en viss lettelse og trygghet. For en ting var sikkert: Ikke noe menneske ble spart for tragedier og motgang, ingen kunne komme fra det faktum at alle forvandlet seg, døde og forsvant.» 

Mange av hovedpersonene i Der vi en gang gikk er preget av forrtidens spøkelser. Noen lar seg drive av fremtidsoptimisme, andre av nåtidens lettlivethet. Andre drives av frykt, feighet eller begjær. Boka beskriver hvordan vennskap er en styrke, men også hvor skjørt det kan være. Gjennom disse allsidige menneskene vi møter, får vi en forståelse av hvordan valgene våre, ikke bare påvirker oss, men også menneskene rundt oss og samfunnet vi lever i. 

Der vi en gang gikk skildrer et Finland i opprør. Et lite Helsingfors som reiser seg fra undertrykkelsen, til å bli en liten metropol. Et Finland som reiser seg fra sin rolle som svensk og russisk til å bli det Finland vi kjenner i dag. Det er sterke politiske krefter som rører seg i tiden, og partene nærer et hat mot hverandre som de vanskelig klarer å legge fra seg når det er fredstid. Denne politiske spenningen ser vi også innad i vennekretsen vi blir godt kjent med. 

«Det hadde vært en varm og vennlig maidag, en dag som bar bud om sommer, men nå stod solen allerede lavt, og den bratte berghammeren skjenket en melankolsk skygge til landskapet rundt torpet. Plutselig dukket et geværløp ut av vinduet på vestsiden og et skudd ble løsnet. (...) Så ble det plutselig helt stille. Stillheten varte et minutt, kanskje to, men siden skulle Eccu huske den som timeslang og spøkelsesaktig. Han skulle også huske at han hele tiden stirret ned på en ensom hvitveis som blomstret like ved den venstre støvelen hans, og han skulle huske solen som langsomt sank ned bak ryggen hans og kastet et varmrødt skjær over furuene et stykke sør for torpet.» 

Boka skildrer svært levende og realistiske mennesker. Det er tydelig at Kjell Westö har god menneskekunnskap og psykologisk innsikt. Han skildrer ingen perfekte helter, men helt ordinære mennesker. Med helt ulike utgangspunkt i livet ser vi at arbeiderklassemenneskene kjemper seg frem i livet på samme måte som de som er «født med sølvskje i munnen.» Utfordringene de møter gjennom livet kan være svært forskjellige, men som borgere av samme «nye stat», så blir de alle preget av de samme, sterke kreftene som rører seg i samfunnet. 

Jeg likte Der vi en gang gikk svært godt, men jeg skulle ønske at jeg hadde visst mer hva jeg gikk til da jeg begynte på boka. Jeg skulle ønske at jeg hadde lest meg litt opp på finsk historie; ikke mye, men nok til at jeg hadde hatt en bredere forståelse av alt som skjedde i boka. Det var ikke alltid jeg klarte å henge med på hva som var fakta eller oppdiktet, og det var mer enn en gang jeg måtte ty til google. Menneskene i boka grep meg! Historiene grep meg. Jeg har ledd, jeg har (nesten) grått, jeg har blitt klokere. Jeg har blitt frustrert over hvor dårlige valg noen tar, jeg har hatt lyst til å riste i noen av personene. Jeg har hatt lyst til å omfavne de, slå de og tvinge de opp av grøfta! 

"De må tillate deg selv å virkelig føle musikken, frøken Louise, De må gi dem tid til å høre lidelsen og skjønnheten som ligger i pausene mellom tonene, forstår De, frøken Louise?" og jo da, selvfølgelig forsto hun, selvfølgelig følte hun musikken, hun følte at det var musikk inne i henne, men hun følte også at hennes musikk var totalt ANNERLEDES, og hvordan skulle fru Walevsky noen gang kunne forstå det når hun knapt forsto det selv, for hun hadde jo ikke funnet denne musikken ennå, hun bare visste den fantes der et sted i verden eller universet ..."

Der vi en gang gikk er velskrevet. Kjell Westö bruker et rikt språk med mange og utrolig gode skildringer! Jeg har nok følt underveis at det har vært mange mennesker og historier å holde styr på, men det skyldes nok like mye at jeg har lest boka så stykkevis og delt. Det er nok absolutt ei bok man bør lese på litt kortere tid enn jeg har gjort. 

Jeg anbefaler boka, absolutt! Men gjerne ikke til alle: Dette er ei bok for de som liker historiske romaner, og som gjerne er vant til å lese litt tyngre litteratur. For det er ikke til å komme bort fra at det ikke er den mest lettleste boka på markedet! Og det er absolutt en stor fordel å ha en basiskunnskap om finsk historie. Les deg gjerne opp i forkant! 

Og om du en gang skal komme til å lese Der vi en gang gikk, så håper jeg at du tipser meg, for jeg vil gjerne høre om din oppfatning av boka. Dette er ei bok jeg gjerne skulle ha diskutert med andre som har lest den! 



søndag 10. juni 2012

en smakebit på søndag: Madame Bovary


Nå er det endelig tid for smakebit på søndag, og i dag har Mari sagt at hun vil lodde ut to, helt nyutgitte bøker blant de som deltar på denne dagens utgave av Smakebit på søndag :) Så heng deg på, og del din smakebit du også!!!

Disse bøkene kan du vinne:

Jeg må innrømme at dagens smakebit fra meg ikke er fra boka jeg leser nå. For tiden leser jeg (fremdeles!!) Der vi en gang gikk av Kjell Westö. Denne boka er det hele seks uker siden jeg begynte på, og jeg har allerede delt to smakebiter fra den ;) Derfor har jeg valgt å dele en smakebit fra en gammel, fransk klassiker; Madame Bovary av Gustave Flaubert. Flaubert levde samtidig som vår alles kjære Henrik Ibsen, og han var, som Ibsen, en modig talsmann for kvinnene. Boka regnes som en av 1800-tallets viktigste romaner.


                                                       

I Madame Bovary møter vi unge Emma som gifter seg med Charles Bovary. Emma har lest for mange romantiske romaner, og blir skuffet over livets realiteter som møter henne i ekteskapet. I boka får vi lese om hvordan hun takler livet som gift frue i et mannsdominert samfunn og tidsalder. Boka byr på mye, alt fra lidenskap, svik, sorg, kjærlighet og mye mer. Boka er veldig godt skrevet. Flaubert bruker et levende språk med mange skildringer. 

Jeg har kun fransk utgave av boka hjemme, så det var ikke så lett å finne en god smakebit, men heldigvis har vi google, og her er to sitater jeg har funnet fra boka:

Hun visste nå hvor små de lidenskaper var som som kunsten forstørret.

Men hvordan skal en uttrykke en flyktig uro, som skifter form som skyene, som snur og vender seg som vinden? Hun manglet ordene, leilighet og mot også.

Jeg anbefaler denne boka på det aller sterkeste! Tidligere har jeg skrevet noen innlegg om mine top 10-bøker og heltinner. Jeg skammer meg over at jeg ikke har husket å ta med denne boka på noen av listene mine! Ikke en gang på lista over bøker jeg har lest flere ganger eller bøker jeg vil lese om igjen har den kommet med på. Madame Bovary har jeg lest tre ganger, og jeg kommer definitivt til å lese den minst tre ganger til!!!

Blogg med flere innlegg om Gustave Flauberts Madame Bovary:
periwinkleprose

Scavenger Hunt Sunday

It's a beautiful Sunday - the sun is shining!!! 

As always: Please visit Ashley who is the great organizer of Scavenger Hunt Sundays!

This week's prompts are:
Travel - Silly - Black and White - Spots - Paper

Without further discussion, my interpretations are as following:

1. Travel


2. Silly 

3. Black & white

4. Dots

5. Paper

fredag 8. juni 2012

Litt ditt og datt ...

Først vil jeg bare si at det er så kjekt å være tilbake etter en liten bloggepause! Jeg har kost meg de siste dagene med mange gode blogger!

                                      

Forleden dag så vant jeg i give away hos Spirea! I dag kom pakken i posten: To nydelige kjøkkenhåndlær! Og et koselig kort med koselig hilsen. For de av dere som ikke har besøkt bloggen hennes, så anbefaler jeg det virkelig: Hun skriver veldig godt og ærlig om det som rører ved oss i hjertene! Det er tydelig at hun har et viktig oppdrag med bloggen sin!
Tusen takk til deg Spirea, både for koselig gave og gode ord! Ønsker deg alle himmelens velsignelser!


For en tid siden skrev jeg en bokanmeldelse som veldig få har lest. Jeg var litt ivrig den dagen, og jeg tror innlegget rett og slett forsvant i  mengden ;)) Det var boka Anger av Arnaldur Inðridason, veldig god islandsk krim! I dag tar jeg meg den frihet og ber deg om å lese anmeldelsen min, om du ikke allerede har gjort det ;)

Til slutt vil jeg dele noen gode sitater fra teposene mine:

See yourself in the mirror of grace!
Feel peace within yourself!
We came here to serve each other!
Those who love themselves can love others!
Compassion must awaken in ourselves!
Change has to happen inside!
Fast running does not guarantee meeting the destination!
Watch your thoughts as they start your actions!


Med disse ordene vil jeg ønske 
dere alle sammen 
en glitrende glad og 
herlig velsignet helg!!!


torsdag 7. juni 2012

Himmelsk!


Det er fremdeles torsdag, og jeg vil igjen bli med og dele himmelske bilder. Det er Petunia som hver torsdag gir denne utfordringen. Jeg anbefaler deg virkelig å besøke siden hennes, for der kan du se enormt mange flotte himmelske bilder!!

Forrige uke var hele familien på tur til Solastranden, bare fordi mor hadde lyst til å ta bilder. Så mens jeg koste meg med kamera og to kitere, så lekte barn og mann med sand og vann ;) Det blåste veldig mye, så jeg tror vi haddemed oss halve stranden hjem ;)



JEG ØNSKER ALLE MINE LESERE EN GLAD KVELD OG HELG (som er nesten her!) !!!

Boktema: Min favorittforfatter på I


Det er torsdag og tid for boktema hos Anette. I dag vil hun at vi skal fortelle om vår favorittforfatter på I. Jeg har tydeligvis ikke lest mange forfattere på I, for nå måtte jeg virkelig tenke så det knaket! Først tenkte jeg at jeg ikke har lest en eneste forfatter på I, men så slo det meg at selvfølgelig ahr jeg det! Henrik Ibsen, så klart!!




Jeg regner med at de fleste kjenner til Henrik Ibsen, og hvis dere har fulgt med i timene på skolen, så har dere også lest i hvert fall deler! av det han har skrevet. Hvem kjenner ikke til Et dukkehjem? Eller En folkefiende, Peer Gynt og Brand? Og det er vel slik at man enten  hater eller elsker  Henrik Ibsen. Jeg kan ikke huske at jeg likte Ibsen spesielt godt da jeg gikk på skolen, men heller ikke at jeg ikke likte ham. Jeg kan strengt tatt ikke huske at vi hadde om ham ... Kanskje jeg var en av de som ikke fulgte med i timen ;))



Men nå er jeg voksen, og  har lest mye av Ibsen, og har lært å virkelig sette pris på forfatterskapet hans! Jeg er imponert over hvor framsynt han var. Mange av kampsakene hans er det vi ser på som en selvfølge i dag. Han har kjempet for kvinners rettigheter, både i hjemmet og i samfunnet generelt. Han var en modig røst i samtiden.




Mine Ibsenfavoritter er En folkefiende og Et dukkehjem. En folkefiende er det også laget en moderne fimatisering av med Jørgen Langhelle i hovedrollen. Om du ikke ahr sett denne filmen, så anbefaler jeg den på det varmeste! Les gjerne boka også for å sammenligne film og bok. Om du er lærer, så vet jeg at det er et filmstudieark til den som kan brukes i undervisningen. Mine elever likte både film og bok. Jeg tror ikke de hadde likt boka like godt om de ikke hadde fått sett filmen også ...

Hva har du lest av Henrik Ibsen?


mandag 4. juni 2012

Poesi på mandag: Bird on the wire

Hver mandag vil jeg prøve å dele et dikt med dere som betyr noe for meg. I dag ønsker jeg å dele noe fra en av mine favorittdiktere: Leonard Cohen. Vi tenker jo på ham som først og fremst musiker, men han skriver jo veldig mange av tekstene sine selv, og har gitt ut flere lyrikkbøker. Jeg elsker diktene hans: De er så rå og virkelighetsnære. Ofte kan det nesten være vondt og lytte til tekstene hans, men mest av alt så gjør de noe godt i meg. Jeg setter pris på ærligheten hans: Å være menneske handler ikke om å være perfekt. Å være menneske handler om å være underveis. Om å reise seg opp igjen når man faller. Om å ta den hånda som rekkes ut mot en. Ta imot hånda - du er ikke alene!

Bird On The Wire
Songwriters: Leonard Cohen

Like a bird on the wire
Like a drunk in a midnight choir
I have tried in my way to be free
Like a worm on a hook
Like a knight from some old fashioned book
I have saved all my ribbons for thee
If I, if I have been unkind
I hope that you can just let it go by
If I, if I have been untrue
I hope you know it was never to you

Oh, like a baby, stillborn
Like a beast with his horn
I have torn everyone who reached out for me
But I swear by this song
And by all that I have done wrong
I will make it all up to thee
I saw a beggar leaning on his wooden crutch
He said to me, "You must not ask for so much"
And a pretty woman leaning in her darkened door
She cried to me, "Hey, why not ask for more?"

Oh, like a bird on the wire
Like a drunk in a midnight choir
I have tried in my way to be free

Lytt til sangen her - ingen stemme rører så dypt ved meg som Leonard Cohens stemme:

søndag 3. juni 2012

Scavenger Hunt Sunday

Two weeks of no blogging ... Whatever happened? I think I just lost track of time ;) But I'm back, and really look forward to blog and visit all my favorite blogs again :)

It's Sunday and time for Scavenger Hunt Sunday! 
Visit Ashley to view more pictures!

Today's items are:
Shine - Fast - Left - Peace - Plain

Shine! Needs no words ...

These drops of water came very fast :)

All the seeds has left to bring  new life other places!

There is not much peace in Stavanger when the cruise tourists arrives!

Plain fun :-D


Next week's challenges are:
  1. Travel
  2. Silly
  3. Black and White
  4. Spots
  5. Paper