søndag 13. oktober 2013

Smakebit på søndag: Kvinne blant krigsherrer

Jeg skulle ha lest og lest for tiden, men dagene er sprengte med gjøremål, så det går altfor sakte med lesingen. Jeg er med i Moshonistas biografisirkel, så jeg har rundt 230 sider med BITTEliten skrift som skal være ferdig om tre(!) dager, i tillegg til møter og jobb og hus og barn. Det må et mirakel til om jeg skal klare det, men mirakler har skjedd før, så ...

Og nå er det allerede søndag, og jeg kan i det minste dele en liten smakebit med dere fra boka jeg leser i. Biografisirkelen denne gangen handler om bemerkelsesverdige kvinner. De finnes det mange av, men ikke så mange biografier av disse i hylene våre. Så valget falt på Malalai Joya: Kvinne blant krigsherrer: Afghanistans modigste stemme.

Besøk Maris blogg og les enda flere smakebiter! Der finner du
garantert mange godbiter!

Og om vi hadde få biografier om bemerkelsesverdige kvinner, så gjorde ikke det noe, for denne fristet virkelig. Afghanistan er et land jeg har lest mange skjønnlitterære, og noen tildels dokumentariske bøker fra. Gjennom bøkene har jeg blitt oppriktig glad i dette landet og disse flotte folkene. For det som er hjertet av Afghanistan ligner ikke på verken taliban eller mujahedin. Afghanistan er et land med flotte folk og flott historie, som har lidd en uendelig trist skjebne de siste tiårene i krig.

Dagens smakebit kommer fra forordet. Det er Malalai Joya som fører ordet:
"I Afghanistan har vi et ordtak som jeg er så inderlig glad i: Sannheten er som solen - når den står opp, kan ingen stenge den ute eller skjule den. Jeg håper at denne boken og min på sin vesle måte vil hjelpe denne solen med å fortsette å lyse og inspirere deg til å arbeide for fred, rettferdighet og demokrati, uansett hvor i verden du måtte lese dette."
Jeg blir både ydmyk og takknemlig når jeg leser denne boken! Det er sterk kost! 

Jeg ønsker deg en glad søndag! Si noe fint til de du har rundt deg!


28 kommentarer:

  1. Så spennende en bok,, og så bare tre dager til fristen? WoW- tiden går for fort. Jeg fant en bok i går på nett, en gratis pdf om Evita../Eva Peron på google, må visst skynde meg. Men den kan ikke lastes ned, så jeg kan bare lese når jeg har internett på.. Ha en fin søndag.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. ja det er en spennende bok! Eva Peron hørtes også spennende ut!

      Slett
  2. Vilken bra liknelse med sanningen. Beundransvärd kvinna. Tack för smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er virkelig en beundringsverdig kvinne! Hun var bare 25 år da hun ble valgt inn i Nasjonalforsamlingen! og enig at det var en fin sammenligning med sol og sannhet!

      Slett
  3. Jeg kjenner meg igjen i det å ha altfor liten lesetid! Det blir litt her og litt der, men det går fremover i alle fall :) Biografien du leser virker interessant, og viktig - takk for smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, en skulle hatt en jobb som lesehest ... Men jeg stjeler noen nattetimer, så blir det litt tid til lesing også ;)

      Slett
  4. Denne boken fikk jeg lyst til å lese, virker veldig interessant og ikke minst viktig. Tusen takk for smakebit og boktips! Ha en fin dag,Pia:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja,d et er virkelig en spennende og lærerik bok! Ha en fin dag du også, Beathe!

      Slett
  5. Jeg tror på mirakler, så dette skal gå bra :) Sterk kost kan jeg like, så jeg takker for smakebiten og lover å si noe fint til guttene mine før jeg skal går tur til toppen av Ulriken :) God søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at vi er flere som tror på mirakler :) Tipper det var fint på ulriken i dag! Enjoy!

      Slett
  6. Det är inte så ofta nu för tiden som jag läser en biografi och det är lite synd. Tack för smakbiten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, nei, det gikk langt mellom biografiene hos meg også en periode, men med biografisirkelen har jeg fått pushet jeg trengte, for jeg har i grunnen alltid vært glad i å lese biografier :)

      Slett
  7. Det blir som da jeg leste 'Iran våkner' av Shirin Ebadi. Har aldri forstått hvordan mennesker kan bo i Iran. Men tar man bort all maktmisbruk så beskriver hun Iran som et land med fine mennesker osv. Har sett boken til Joya blitt omtalt flere ganger. Fint med en påminnelse.

    SvarSlett
    Svar
    1. Åh! Iran våkner, den boka må jeg sjekke ut! Takk for tips :)

      Slett
  8. Denne høres veldig, veldig spennende ut! Jeg leser alt for få slike bøker, men jeg burde bli flinkere på det. Tusen takk for smakebiten! Håper du blir ferdig før fristen om tre dager! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, om du liker biografier, og synes du får lest for lite av dem, vil jeg anbefale deg å sjekke ut Moshonistas biografisirkel :) Nå må jeg skynde meg å lese så jeg rekker fristen!

      Slett
  9. Synes jeg har fått mange gode tips på bøker om Afghanistan i det siste, det liker jeg for selv har jeg lest lite bøker om landet. Måtte notere ned denne boken:) Heier også på at du rekker å lese boken før tiden:) Skjenner meg igjen med lite lesetid for tiden:) Ha en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg husker du leste en bok om en norsk soldat i Afghanistan for en tid siden. Det var en bok jeg noterte meg! Nok lesetid burde vært lovpålagt! Fin søøndag til deg også :)

      Slett
  10. Läser inte så många biografier. Det kanske är ett misstag? Håller tummarna för att du hinner klart innan tidsfristen går ut :)

    SvarSlett
    Svar
    1. JEg er i alle fall glad i biografier, leste veldig mange av de i bardoms- og ungdomstiden. Så stoppet det opp i voksen alder, helt til nå, da :)

      Slett
  11. Jeg kjenner meg igjen i det å ha for liten tid å lese på. Det er så mange andre ting som også skal gjøres i en travel hverdag. I kveld har jeg midlertidig ingen planer og håper å få komme et stykke i min smakebit bok. :-) Dette hørtes ut som en sterk bok og den havner på leselisten. Takk for tips og ha en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Som jeg sa til Isabella: Nok lesetid burde vært lovpålagt! Du er da heldig som får jobbe med bøker :)

      Slett
  12. Den här boken skulle jag verkligen vilja läsa! Tack för smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er en flott og sterk bok! Håper du også får lest den!

      Slett
  13. Tack för smakbiten! Det här låter som en bok som jag skulle kunna tänka mig att läsa.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, om den frister deg, så vil jeg virkelig anbefale deg å lese den! Vi ahr nok godt av å lese om hvordan andre har det, for å bli enda mer takknemlige for hvor godt vi har det her. Samtidig så må jeg beundre viljestyrken, håpet og motet hos disse menneskene! Fantastisk!

      Slett
  14. Tack för smakbiten- det är säkert en intressant bok!

    SvarSlett
  15. Utrolig spennende og viktig bok! jeg har lært utrolig mye!!!

    SvarSlett

Jeg setter stor pris på at DU legger igjen en hilsen i bloggen min! Tusen takk!!! Og med ønske om en glitrende glad dag til deg :))